Skip to content Skip to footer

Jak działają zmywarki przemysłowej i dlaczego myją naczynia tak szybko?

Zmywarki przemysłowe potrafią usprawnić pracę lokalu, zminimalizować ilość posiadanych naczyń oraz dzięki rzadszym uszkodzeniom naczyń, po prostu pomagają zaoszczędzić pieniądze. Pomimo ich szybkiej i niezawodnej pracy, optymalnym rozwiązaniem jest posiadanie na wyposażeniu lokalu gastronomicznego kilku tego typu rządzeń.

Podstawowe zalety zmywarek przemysłowych

Zmywarki przemysłowe tylko częściowo wymieniają wodę w kolejnych cyklach mycia. Z tego powodu nie zaleca się mycia jednocześnie naczyń różnego rodzaju. Ponadto na naczyniach nie powinno być zaschniętych resztek jedzenia. Osiągnięcie tego celu nie jest trudne: w oczekiwaniu na umycie, naczynia powinny znajdować się w pojemniku do namaczania. Takie podejście gwarantuje, iż klienci będą się cieszyli pysznymi posiłkami podanymi na krystalicznie czystych talerzach, a restauratorzy dzięki zaoszczędzonemu czasowi oraz pieniądzom na czyszczeniu i wymianie filtrów w zmywarkach, osiągali większe zyski.

Jak długo zmywarki przemysłowe myją komplet naczyń?

W zależności od stopnia zabrudzenia oraz rodzaju naczyń można stosować cykle o różnym czasie trwania. Przykładowe podstawowe cykle mogą trwać 90, 120 lub 180 sekund. Oznacza to, że w ciągu godziny można przepuścić przez zmywarkę od 20 do 40 koszy. Kosze jednak należy załadować, a tutaj kluczowe będą łatwość dostępu oraz minimalizacja ryzyka zarysowania czy nawet potłuczenia elementów zastawy.

Jak to możliwe, że pełny cykl mycia trwa tak krótko?

Osiągnięcie tak krótkiego czasu mycia przy jednoczesnej wysokiej jakości efektu końcowego wynika z kilku aspektów. Wysokie ciśnienie, temperatura oraz skuteczny detergent pozwalają na optymalizację całego procesu. Zazwyczaj przebiega on w dwóch podstawowych krokach. W pierwszym etapie następuje mycie zasadnicze. Naczynia są poddawane działaniu strumienia wody o temperaturze ok. 55 – 60 st. C wraz z detergentem. Po zakończeniu tego cyklu następuje tak zwane wyparzanie. Naczynia są wtedy poddawane działaniu czystej, gorącej wody z dodatkiem płynu nabłyszczającego. Temperatura wody w tym cyklu osiąga 85 – 90 st. C. Efektem są czyste i estetyczne naczynia, bez obecności bakterii czy wirusów. Naczynia te mogą niemal natychmiast posłużyć kolejnym klientom.